Michelle Schummelketel

Mijn verhaal

Ik ben Michelle Schummelketel, 38 jaar en geboren en getogen in Eindhoven. Ik woon hier samen met Nico en mijn zoontje Sem (2015). Helaas had ik geen roze wolk toen ik moeder werd en dat is iets wat ik tot op de dag vandaag best lastig vind.

Sem is op tijd, maar ernstig ziek geboren door de GBS-bacterie en heeft hierdoor onder andere sepsis (bloedvergiftiging), hersenvliesontsteking en pulmonale hypertensie gehad. Hij heeft moeten vechten voor zijn leven en we hadden al afscheid van hem genomen. Hij is door het oog van de naald gekropen, maar gelukkig is het goed afgelopen.

Door zijn extreem moeilijke start heeft hij hersenletsel opgelopen en tot de dag van vandaag is dat iets waar we mee om moeten gaan. Zo heeft hij problemen met de sensorische integratie (prikkelverwerking), met zijn informatieverwerking en motoriek. Ook is hij hooggevoelig. 

De afgelopen jaren waren hierdoor soms best pittig. Gelukkig kunnen wij Sem goed ‘lezen’ en weten we wat hij op welk moment nodig heeft.

Sem is ondanks alles een ontzettend lief en vrolijk mannetje! Een zonnestraaltje in huis.

 

 

Op zoek naar (h)erkenning

Ik heb de afgelopen jaren vaak gehoord: “Je ziet niets aan hem, het gaat toch goed? “Andere kinderen laten dit ook zien op deze leeftijd, dit is gewoon normaal”. Ik ging hierdoor heel erg aan mezelf twijfelen en voelde me alleen en niet begrepen. Klopt mijn gevoel wel? Kijk ik er te negatief naar? Maar niets is minder waar. Ik ben zijn moeder en ik ken mijn kind het allerbeste. Hierdoor merkte ik dat ik ernstig behoefte had aan contact met lotgenoten. Moeders die me echt begrepen. Die me herkenning en erkenning gaven en het gevoel gaven dat mijn gevoelens er mochten zijn. Ik besefte me dat je pas echt weet hoe het voelt als je het zelf hebt meegemaakt. 

Mijn hart volgen

 Al langere tijd liep ik met de gedachte iets met deze ervaring te willen doen. De heftige ervaring om te draaien naar iets positiefs. Eindelijk mijn hart te volgen! Toen ik me sterker begon te voelen werd het me duidelijk: ik wil andere ouders helpen! Helpen zichzelf terug te vinden na deze emotionele rollercoaster. Iedere ouder verdient het om zichzelf goed te voelen en volledig te kunnen genieten van het ouderschap.

Zo is mijn initiatief Bijzondere start ontstaan. Bijzondere start is een plek waar je jezelf kan zijn. Waar je steun, begeleiding, (h)erkenning en ervaringen met lotgenoten vindt. Dit voor ouders met een kindje met een moeilijke start (ziek geboren, prematuur, dysmatuur), ouders met een traumatische ervaring rondom de bevalling, maar zeker ook voor ouders die op latere leeftijd nog tegen problemen aanlopen bij hun kind. Je staat er niet alleen voor en je gevoel mag er zijn.  Dit wordt gerealiseerd doordat ik lotgenotenbijeenkomsten organiseer. Hier kunnen lotgenoten met elkaar in contact komen op een laagdrempelige manier. Regelmatig zullen er ook verschillende thema’s aan bod komen. Ook zorg ik voor 1-op-1 begeleiding met ouders om de bijzondere start van hun kindje een plek te geven en zichzelf terug te vinden.

Wil je in contact komen of heb je vragen of opmerkingen, stel ze gerust!